Li Min Hua, Fokus på svärdet, Wuhan, Kina

Bakgrund

Li Min Hua är född och uppvuxen i en kinesisk familj med starka Wushu traditioner. Hennes föräldrar (Li Yun Xiu och Chi Hua) var båda välkända Wushu mästare skolade i Shanghai Wushu Akademi grundad av Huo Yuan Jia.

Li Min Hua började redan vid 4 års ålder att träna Wushu under ledning av sina föräldrar. Hon har ärvt sina föräldrars kunskaper i Shaolin Quan, Tai Ji Quan, Tai Ji svärd, traditionellt svärd, dubbla svärd m.m.

     

Li Min Hua med dubbla svärd 1971, Wuhan Kina

 

Li Min Hua med svärd 1971, Wuhan Kina

Hon vann sina första mästerskap i Tai Ji Quan och Tai Ji svärd vid Tai Ji och Tui-shou tävlingarna i Wuhan, 1983 och 1984.

1984 vann hon dessutom guldmedalj vid de Internationella spelen i Tai Ji Svärd i Wuhan.

Li Min Hua mottar guldmedalj i Wuhan, 1984

För sin prestation vid tävlingarna i Hubei 1984 i Tai Ji och Tai Ji svärd tilldelades Li Min Hua ”Excellent prize”. För sina kunskaper i Tai Ji svärd utsåg kinesiska statens sportkommision Li Min Hua att genomföra uppvisningar vid ”Kina och Japans Wushu teknikutbyte och tävlingar” 1981, 1982 och 1983.

Li Min Hua innehar också en lektorstitel i dans och har undervisat på Jianghan universitetet i Wuhan, under åren 1988-1993. Därtill skrev hon en lärobok i hälsodans och gjorde en dansterapeutisk video som både TV och Tongji-Medicin-Universitetet har filmat och som upprepade gånger visades på kinesisk TV i ett flertal provinser.

Li Min Hua tränar med svärd i Kina

1993-1996 studerade hon vidare på Danshögskolan i Stockholm på heltid. Under denna period gjorde hon en studie om ’’Tai Ji  för barn’’, vars syfte var att utforska och designa en anpassad pedagogisk inlärningsmetod inom området ¨Tai Ji för barn¨. Denna studie gjordes under handedning av danspedagog professor Erna Grönlund, Danshögskolan, 1998. Detta program har Li Min Hua sedan 2004 använt med stor framgång i olika former av barn- och ungdomsverksamhet.

I mars 2001 tävlade hon i Tai Ji svärd vid världens första Tai Ji och hälsokonferens i Sanya, Kina, och blev rankad som en utav de sex bästa bland många tävlande från hela världen.

I oktober 2002 var hon med i svenska landslaget i Wushu och tävlade i EM i Portugal. I november 2003 var hon med i svenska landslaget i Wushu och tävlade i VM Macau. I oktober 2004 var hon med i svenska landslaget i wushu och tävlade i World Traditional Wushu Championship i Zhengzhou, Kina.

För sina prestationer i Wushu SM 2003, 2004 och 2005 tilldelades hon ytterligare utmärkelser från Sveriges Riksidrottsförbund (Se tävlingsresultat)

Li Min Hua tränar Taiji i Hagaparken, Stockholm

Li Min Hua är certifierad internationell licensierad coach och domare med högsta grad som Wushu domare och med 6 Dan i Wushu.

Domaruppdrag:

Meriter

SVT program om Li Min Hua

Tidningsartiklar om Li Min Hua

Li Min Hua finns i ”The World’s Who’s Who of Women” 1995/96, Thirteenth Edition, International Biographical Center, Cambridge.